Multifunktionale Biomaterialien

Foto: Foltan/ATB

Awards for young doctoral researcher

Namrata Pathak performing the science slam (Photo: LIN)

Award winners for best poster presentation (Photo: LIN)

June 22, 2018: Namrata Pathak is a young doctoral researcher who is currently working at ATB on new storage and packaging solutions for fresh horticultural produce. At the Leibniz PhD Network Conference on Interdisciplinarity, held June 21-22, 2018 in Magdeburg she was awarded with the first prize for presenting her research in a public science slam competition. 

Namrata Pathak moreover received the second prize for her poster contribution at the Leibniz PhD Network conference on interdisciplinarity

The conference with the motto “The best of all possible worlds” was hosted by the Leibniz Institute for Neurobiology (LIN).  

In her research, Namrata Pathak is focussing in particular on new technologies for removing the ripening gas ethylene from storage facilities by using a titanium dioxide based photocatalytic reactor system - a ‚green technology’ which produces minimal waste The titanium dioxide based photocatalytic reactor system enables continuous processes, does not require high temperature or pressure, is less energy intensive compared to thermal catalytic oxidation, does not need frequent replacements.

Ethylene removal during transport and storage is important to delay ripening and decay. The removal of ethylene can help to minimize decay processes  in the food chain and, thus, ultimately could aid to reduce waste of fruit and vegetables. According to an FAO estimate, fruit and vegetables along with root crops contribute by 45 to 50 % to total food waste world-wide. 

More on ethylene removal by using a titanium dioxide based photocatalytic reactor system (PDF)

Namrata Pathak is funded by ‘Netaji Subhas – ICAR International Fellowship’ - Indian Council for Agricultural Research (ICAR). Her study is part of ATB‘s research program ‚Quality and Safety of Food and Feed‘ 

Kalenderdatei

Cookies

Wir verwenden Cookies. Einige von ihnen sind erforderlich, um Ihnen Inhalte und Funktionen bestmöglich anzubieten, andere helfen uns, unsere User anonymisiert besser zu verstehen (Matomo). Datenschutzerklärung

Notwendig erforderlich

Notwendige Cookies sind für die ordnungsgemäße Funktion der Website unbedingt erforderlich. Diese Kategorie enthält nur Cookies, die grundlegende Funktionen und Sicherheitsmerkmale der Website gewährleisten. Diese Cookies speichern keine persönlichen Informationen.

Cookie Dauer Beschreibung
PHPSESSID Session Speichert Ihre aktuelle Sitzung mit Bezug auf PHP-Anwendungen und gewährleistet so, dass alle Funktionen der Seite vollständig angezeigt werden können. Mit Schließen des Browsers wird das Cookie gelöscht.
bakery 24 Stunden Speichert Ihre Cookie-Einstellungen.
fe_typo_user Session Wird verwendet, um eine Session-ID zu identifizieren, wenn man sich am TYPO3-Frontend einloggt.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Sicherheitsrelevant. Zur internen Verwendung durch Typo3.
Analyse

Über Cookies dieser Kategorie lernen wir aus dem Verhalten der Besucher auf unserer Website und können so relevante Informationen noch schneller erreichbar machen.

Cookie Dauer Beschreibung
_pk_id.xxx 13 Monate Matomo – User-ID (zur anonymen statistischen Auswertung der Besucherzugriffe; ermittelt, um welchen User es sich handelt)
_pk_ses.xxx 30 Minuten Matomo – Session-ID (zur anonymen statistischen Auswertung der Besucherzugriffe; ermittelt, um welche Sitzung es sich handelt)