Dr. rer. nat. Karin Hassenberg
Aufsätze in referierten Fachzeitschriften [29 Ergebnisse]
- Rux, G.; Bohne, K.; Huyskens-Keil, S.; Ulrichs, C.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2021): Effects of modified atmosphere and sugar immersion on physiology and quality of fresh-cut Braeburn apples. Food Packaging and Shelf Life. (Sept): p. 100726. Online: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2021.100726
- Hassenberg, K.; Herppich, W.; Praeger, U. (2021): Effect of chlorine dioxide treatment on human pathogens on iceberg lettuce. Foods. (3): p. 574. Online: https://doi.org/10.3390/foods10030574
- Herppich, W.; Maggioni, M.; Huyskens-Keil, S.; Kabelitz, T.; Hassenberg, K. (2020): Optimization of Short-Term Hot-Water Treatment of Apples for Fruit Salad Production by Non-Invasive Chlorophyll-Fluorescence Imaging. Foods. (6): p. 820. Online: https://doi.org/10.3390/foods9060820
- Rux, G.; Efe, E.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2020): Effects of Pre-Processing Hot-Water Treatment on Aroma Relevant VOCs of Fresh-Cut Apple Slices Stored in Sugar Syrup. Foods. (1): p. 78-93. Online: https://doi.org/10.3390/foods9010078
- Huyskens-Keil, S.; Eichholz-Dündar, I.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2020): Impact of light quality (white, red, blue light and UV-C irradiation) on changes in anthocyanin content and dynamics of PAL and POD activities in apical and basal spear sections of white asparagus after harvest. Postharvest Biology and Technology. (March): p. 111069. Online: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.111069
- Rux, G.; Efe, E.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2019): Effects of pre-processing hot-water treatment on quality and shelf life of fresh cut apple slice. Foods. : p. 653-666. Online: https://doi.org/10.3390/foods8120653
- Kabelitz, T.; Schmidt, B.; Herppich, W.; Hassenberg, K. (2019): Effects of hot water dipping on apple heat transfer and postharvest fruit quality. LWT-Food Science and Technology. (July): p. 416-420. Online: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.03.067
- Kabelitz, T.; Hassenberg, K. (2018): Control of apple surface microflora for fresh-cut produce by post-harvest hotwater. LWT-Food Science and Technology. (Sept): p. 492-499. Online: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.08.062
- Hassenberg, K.; Schuhmann, F.; Ulrichs, C.; Herppich, W.; Huyskens-Keil, S. (2018): Effects of acetic acid vapour on the microbial status of ‘Merchant’ and ‘Oktavia’ sweet cherries (Prunus avium L.). Food Control. (August): p. 422-428. Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.03.010
- Hassenberg, K.; Schumann, F.; Förster, N.; Herppich, W.; Geyer, M.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S. (2017): Sensory quality attributes of sweet cherries (Prunus avium L.) - potential impact of acetic acid postharvest sanitation treatments. DGG Proceedings. (1): p. 1-5. Online: http://www.dgg-online.org/proceedings/vol-07-2017/dgg-pr-kh-2017.pdf
Monografien nach Autorenschaft [2 Ergebnisse]
- Hassenberg, K.; Geyer, M. (2006): Entwicklung eines Dekontaminationsverfahrens für zukünftiges Qualitätsmanagement im Nacherntebereich. Bornimer Agrartechnische Berichte, Heft 58. Eigenverlag, Potsdam, (ISSN 0947-7314), 81 S.
- Hassenberg, K.; Idler, C.; Geyer, M.; Plöchl, M.; Bergmann, R.; Bauer, K.; Schlotte, M. (2005): Ozontes Waschwasser zur Qualitätssicherung leichtverderblicher Produkte Entwicklung einer Fuzzy- Logic Steuerung des Waschprozesses. Bornimer Agrartechnische Berichte, Heft 43. Eigenverlag, Potsdam, (ISSN 0947-7314), 83 S.
Monografien nach Herausgeberschaft [2 Ergebnisse]
- Hassenberg, K.; Geyer, M. (2010): Erschließung von Nachhaltigkeitspotenzialen durch Nutzung innovativer Sensortechnologien - Prozesskette Getreide. Bornimer Agrartechnische Berichte, Heft 74. . Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim e.V., Potsdam, (0947-7314), 280 S.
- Hassenberg, K.; Geyer, M. (2010): Erschließung von Nachhaltigkeitspotenzialen durch Nutzung innovativer Sensortechnologien -Prozesskette pflanzliche Frischeprodukte-. Bornimer Agrartechnische Berichte, Heft 75. . Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim e.V., Potsdam, (0947-7314), 198 S.
Beiträge zu Sammelwerken [15 Ergebnisse]
- Geyer, M.; Hassenberg, K.; Schlüter, O. (2009): Influence of organic matter on sanitation during vegetable washing. In: Zude-Sasse, M.; Schlüter, O.(eds.): Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. 5th International Technical Symposium of CIGR on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. Leibniz-Institut für Agratechnik Potsdam-Bornim e.V., Potsdam, p. 1186-1189.
- Hassenberg, K.; Geyer, M.; Herppich, W. (2009): Reduction of gray mould on strawberries by acetic acid vapour and quality analysis of produce. In: Zude-Sasse, M.; Schlüter, O.(eds.): Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. 5th International Technical Symposium of CIGR on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. Leibniz-Institut für Agratechnik Potsdam-Bornim e.V., Potsdam, p. 827-830.
- Hassenberg, K.; Herppich, W.; Geyer, M.; Walter, D. (2009): Physiologische Veränderungen bei Erdbeeren in Abhängigkeit von der Lagertemperatur. In: Book of Abstracts. Jahrestagung 2009 der Gesellschaft für Thermische Analyse. p. 37-37.
- Herppich, W.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K. (2009): Einfluss von UV-C und ozoniertem Waschwasser auf den mikrobiologischen Verderb von weißem Spargel (Asparagus officinalis L.). In: Book of Abstracts. 45. Gartenbauwissenschaftliche Tagung. BHGL, Berlin, (ISSN 1613-088X), p. 126-126.
- Hassenberg, K.; Geyer, M. (2009): Hygienisieren mit Essigsäure: Einfluss auf Geruch und Geschmack bei Erdbeeren. In: Book of Abstracts. 45. Gartenbauwissenschaftliche Tagung. BHGL, Berlin, (ISSN 1613-088X), p. 95-95.
- Geyer, M.; Hassenberg, K.; Schlüter, O. (2008): Inhibiting effects of organic matter on sanitation during root vegetable washing. In: Zude-Sasse, M.; Herppich, W.; Geyer, M.(eds.): Book of Abstracts. Postharvest UNLIMITED 2008. Leibniz-Institut für Agrartechnik, Potsdam, (ISSN 0947-7314), p. 38-38. Online: https://opus4.kobv.de/opus4-slbp/frontdoor/index/index/searchtype/series/id/6/rows/10/start/41/docId/2284
- Hassenberg, K.; Geyer, M. (2008): Effect of acetic acid vapour on sensory quality of strawber-ries. In: Zude-Sasse, M.; Herppich, W.; Geyer, M.(eds.): Book of Abstracts. Postharvest UNLIMITED 2008. Leibniz-Institut für Agrartechnik, Potsdam, (ISSN 0947-7314), p. 32-32. Online: https://opus4.kobv.de/opus4-slbp/frontdoor/index/index/searchtype/series/id/6/rows/10/start/41/docId/2284
- Hassenberg, K.; Schlüter, O.; Egert, V.; Geyer, M. (2008): Effect of acetic acid vapor on Botrytis Cinerea and on quality of strawberries. In: Bertolini, P.(eds.): COST action 924 Proceeding of the International Congress. COST Action 924 Novel approaches for the control of postharvest diseases and disorders. CRIOF - Faculty of Agriculture - University of Bologna, Bologna, p. 374-378.
- Geyer, M.; Hassenberg, K.; Schlüter, O. (2008): Sanitation of root vegetables. In: Inglese, P.; Bedlan, G.(eds.): Book of Abstracts. SHE First Symposium on Horticulture in Europe. (1996-9449), p. 202-203.
- Hassenberg, K.; Schlüter, O.; Egert, V.; Geyer, M. (2007): Effect of acetic acid vapour on Botrytis cinerea and on quality of strawberries. In: Book of Abstracts. COST Action 924 Novel approaches for the control of postharvest diseases and disorders. p. 74-74.
Vorträge und Poster [70 Ergebnisse]
- Rossi Ribeiro, L.; Remus-Dörries, I.; Lütje, T.; Hippe, L.; Hassenberg, K. (2024): Identification of indicative taxa and optimization of cultivation to improve mung-bean sprout production.
- Rux, G.; Bohne, K.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2021): Effects of the O2-availability on aroma relevant VOC emissions of 'Braeburn' apples slices.
- Rux, G.; Efe, E.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K.; Herppich, W. (2021): Short-term hot-water treatments and sugar syrup immersion differentially affect aroma-relevant VOCs in fresh-cut apples.
- Schinabeck, T.; Hassenberg, K. (2019): Chemische und mikrobiologische Beurteilung von elektrolysierten Waschwasser auf die Qualität von Schnittsalaten.
- Schinabeck, T.; Hassenberg, K. (2019): Minimizing byproduct formation during washing water hygienization by the application of an innovative flow-through electrolysis cell in industrial lettuce processing.
- Scapan, F.; Schinabeck, T.; Rux, G.; Hassenberg, K. (2019): Optimierung der Anzucht und Identifizierung von Mikroorganismen auf 'Ready-to-Eat' Salaten.
- Hassenberg, K.; Steinhof, T.; Ulrichs, C.; Huyskens-Keil, S. (2019): Evaluation of an UV-C process water disinfection module for the quality assurance in apple processing for fresh-cut production.
- Hassenberg, K.; Herppich, W.; Huyskens-Keil, S. (2019): Einfluss von Chlordioxid als Hygienisierungsmaßnahme auf die mikrobiologische und physiologische Qualität von Bleichspargel (Asparagus officinalis L.).
- Efe, E.; Rux, G.; Herppich, W.; Ulrichs, C.; Hassenberg, K.; Huyskens-Keil, S. (2019): Kurzzeitheißwasserbehandlung: Maßnahme zur Hygienisierung von Convenience-Obstsalaten?.
- Hassenberg, K.; Herppich, W.; Huyskens-Keil, S. (2019): Einfluss von Chlordioxid als Hygienisierungsmaßnahme auf die mikrobiologische und physiologische Qualität von Bleichspargel (Asparagus officinalis L.).
Sonstige Artikel [7 Ergebnisse]
- Bohne, K.; Rux, G.; Herppich, W.; Huyskens-Keil, S.; Hassenberg, K. (2019): Mal schnell zu heiß gebadet: Bei Obstsalaten hilft es der Hygiene. TASPO: Zeitung für den Grünen Markt. p. 14.
- Geyer, M.; Hassenberg, K. (2017): Weiße Stangen lupenrein sauber. Land & Forst (früher Landwirtschaftsblatt Weser-Ems). p. 44-45.
- Geyer, M.; Hassenberg, K. (2016): Hygieneanforderungen und Maßnahmen bei Spargelaufbereitung. Spargel & Erdbeer Profi. p. 1-2.
- Hassenberg, K. (2011): Alles frisch?!. Gemüse. p. 57-59.
- Idler, C.; Dammer, K.; Mellmann, J.; Hassenberg, K. (2010): Sensoren zur Erkennung und Vermeidung von Schimmelpilzen und Mykotoxinen in der Getreidekette. Mühle + Mischfutter. p. 354-357.
- Geyer, M.; Hassenberg, K. (2009): Wirken Chlorverbindungen oder Ozon bei der Möhrenwäsche?. Gartenbauprofi. Monatsschrift für Obst, Gemüse und Zierpflanzen. p. 118-119.
- Geyer, M.; Hassenberg, K. (2008): O3 und CIO2 gegen Keime. Gemüse. p. 18-20.