Stoffliche und energetische Nutzung von Biomasse

Foto: ATB

Knappe Wasserressourcen erfordern innovative Maßnahmen in der Viehwirtschaft

Im Hybrid-Format präsentieren und diskutieren internationale Expert*innen die Ergebnisse verschiedener Fallstudien. Foto: Sofia Zanella Carra/ATB

Teilnehmer des Experten-Workshops "Water use assessment of livestock production systems and supply chains". Foto: Marìa Garcia

Veranstaltung vor dem Workshop: Exkursion zu Anlagen in Potsdam und Umgebung. Foto: Sofia Zanella Carra/ATB

Am 14. - 16. Dezember 2022 trafen sich Expert*innen aus Indonesien, Deutschland, Neuseeland, Chile, Italien und Spanien am ATB in Potsdam, mit dem Ziel die Bewertung der Wassernutzung in Tierproduktionssystemen und Lieferketten weltweit voranzutreiben, zu vereinheitlichen und folglich die Wassernutzung in der Viehwirtschaft zu verbessern.

Der Experten-Workshop fand im Hybridformat statt, um die Umsetzung der Richtlinien für Wassernutzung, die von der technischen Beratungsgruppe für die LEAP-Partnerschaft (Livestock Environmental Assessment and Performance) der FAO entwickelt wurden, zu diskutieren. Hierfür wurden Fallstudien präsentiert, die verschiedene Methoden zur Bewertung potenzieller Anpassungsstrategien zur Steigerung der Wasserproduktivität und zur Verringerung der Auswirkungen des Wasserverbrauchs von Tierproduktionssystemen und Lieferketten (z. B. LEAP-Leitlinien) anwendeten.

In ihren Vorträgen präsentierten die Expert*innen Fallstudien, die verschiedene Methoden zur Bewertung potenzieller Anpassungsstrategien zur Steigerung der Wasserproduktivität und zur Verringerung der Umweltwirkungen des Wasserverbrauchs von Tierproduktionssystemen und Lieferketten anwendeten. Die Anwendung innovativer Methoden wurden vorgestellt und analysiert, wobei der Fokus hierbei auf den Themen Wasserknappheit und Wasserproduktivität lag. Außerdem wurden Modellberechnungen, Datenanforderungen,  Umfang der Analysen und Unsicherheiten diskutiert und geprüft, mit dem Ziel ein Verständnis des Drucks vermitteln zu können, den die Viehwirtschaft auf die Wasserressourcen ausüben kann. Die Erkenntnisse sollen zukünftig dazu beitragen, eine Verbesserung der Kommunikation des Wasserbedarfs in der Viehwirtschaft zu unterstützen und einen Beitrag zu einem nachhaltigen Wassereinsatz zu leisten.

Die wichtigsten Ergebnisse aus dem Workshop werden zum einen als ein Special Issue einer Fachzeitschrift z.B. „Agricultural Water Management" veröffentlicht und darüber hinaus an das LEAP Partnership Secretariat der FAO berichtet.

Programm (pdf)

Präsentationen zu den Beiträgen des Workshops

  1. The Co-operative Research Programme: Sustainable Agriculture and Food Systems (CRP) - András Székács
  2. Accounting for livestock water productivity: How and why? - Katrin Drastig
  3. Direct water consumption and water scarcity footprint of beef meat in relation to available freshwater resources - Giacomo Pirlo
  4. Consumption, productivity and cost: three dimensions of water and their relationship with the supply of artificial shading for beef cattle in feedlots - Taisla Inara Novelli 
  5. Assessment of water use and supply chain in Integrated Beef Cattle-Oil Palm System in Indonesia - M.Nasir Rofiq
  6. Ration optimization to reduce methane emission intensity and water footprint of milk - Bhupendra Phondba
  7. Water Footprint Analysis of Milk Processing Industry: A Case Study of Punjab (India) - Hanish Singh / Inderpreet Kaur / Pranav K. Singh 
  8. Water productivity of livestock in an experimental watershed in Brazil and the water scarcity footprint associated - Sofia Zanella Carra 
  9. Benchmarks for the indicator litre of water per kilogram of milk by production system and type of consumption in the Brazilian dairy farms - Julio Cesar Pascale
  10. Water outcomes of soil health management practices in grazing lands - Leah Renwick
  11. A global assessment of water use, impacts on water scarcity, and water footprints in the livestock sector - Dominik Wissner
  12. Understanding spatial dynamics in LCA application: regionalization of CF - Marta Ruiz Colmenero
  13. Water footprinting of NZ dairy farming – effects of data sources and scale - Ranvir Singh
  14. Blue water productivity of milk produced in six pasture-based farms in Southern Brazil - Alessandra Rech Grando / Sofia Zanella Carra 
  15. Water consumption by livestock production in Hungary - István Waltner/ András Székács


Kontakt: Dr. Katrin Drastig

Weiterführende Informationen: LEAP Water TAG Guidlines

 

Calendar file

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)