Stoffliche und energetische Nutzung von Biomasse

Foto: ATB

Herzlichen Glückwunsch, Nandita Keshri!

Nandita Keshri (Foto: Manuel Gutjahr/ATB)

Respirationssensor, entwickelt am ATB (Foto: Foltan/ATB)

Gestern hat Nandita Keshri ihre Doktorarbeit am Lehrstuhl für Agromechatronik der Technischen Universität Berlin sehr erfolgreich verteidigt.

Während der letzten vier Jahre forschte die junge Wissenschaftlerin als DAAD-Stipendiatin am ATB in der Arbeitsgruppe Verpackung und Lagerung an Lösungen zur Optimierung der Lagerung von Frischeprodukten in dynamischen CA-Systemen (CA: kontrollierte Atmosphäre).
In ihrer Disputation erläuterte Nandita Keshri unter anderem einen am ATB entwickelten modularen Sensor, der zur in-situ Echtzeitmessung der Atmungsrate von Frischeprodukten bei Lagerung und Transport eingesetzt werden kann und es ermöglicht, die O2- und CO2-Konzentrationen innerhalb vorgewählter Grenzwerte zu überwachen und zu steuern.

Wie das funktioniert, erklärt sie im Video 'Measuring respiration for best storage conditions' auf unserem Youtube-Kanal.

Während ihrer Forschungszeit am ATB hat Nandita Keshri ihre Ergebnisse in fünf Artikeln veröffentlicht. Für ihre Arbeiten wurde sie mit zwei wissenschaftlichen Preisen ausgezeichnet. Sie wird ihre berufliche Karriere in der Industrie fortsetzen ...

Herzlichen Glückwunsch und alles Gute für die weitere berufliche Karriere, Dr. Nandita Keshri! 

Publikationen:

Keshri, N.; Truppel, I.; Linke, M.; Geyer, M.; Weltzien, C.; Mahajan, P.: Development of a Controlled-Ventilation Box for Modified-Atmosphere Storage of Fresh Produce. Foods 10 (12): 2965, 2021 (online: 02.12.2021; https://doi.org/10.3390/foods10122965)

Keshri, N.; Truppel, I.; Herppich, W.; Geyer, M.; Weltzien, C.; Mahajan, P.: In-situ measurement of fresh produce respiration using modular sensor-based system. Sensors 20 (12): 3589, 2020 (online: 25.06.2020; https://doi.org/10.3390/s20123589 )

Mahajan, P.; Pathak, N.; Grossi Bovi Karatay, G.; Ntsoane, L.; Jalali, A.; Keshri, N.; Rux, G.; Praeger, U.; Geyer, M.: Recent advances on packaging and storage technologies for the preservation of fresh produce. Reference Module in Food Science: 1-21, 2020 (online: 23.05.2020; https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.23040-0 )

Keshri, N.; Weltzien, C.; Mahajan, P.: Sensors for measurement of respiratory gases in fresh produce packaging and storage. Reference Module in Food Science: 1-5, 2019 (online: 01.03.2019; https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22472-4 )

Keshri, N.; Truppel, I.; Geyer, M.; Weltzien, C.; Mahajan, P.; Herppich, W.: Development of sensor system for real-time measurement of respiration rate of fresh produce. Computers and Electronics in Agriculture 157 (Feb): 322-328, 2019 (online: 10.01.2019; https://doi.org/10.1016/j.compag.2019.01.006 )

Calendar file

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)