Stoffliche und energetische Nutzung von Biomasse

Foto: ATB

ATB auf der Internationalen Grünen Woche Berlin

ATB-Mitarbeiter Fabian Weigler (links) und Daniel Hein (Bildmitte) informieren am ATB-Stand in Halle 23 a

16.-25. Januar 2015: Im Rahmen der BMEL-Sonderschau stellte das ATB innovative Technologien für die Getreidetrocknung vor. 

In Deutschland muss bis zu ein Drittel des geernteten Getreides getrocknet werden. Erst bei einer Gutfeuchte von unter 14,5 % ist es sicher lagerfähig. Bei einer höheren Feuchte können sich im Lager Schimmelpilze bilden.   

Der Energieaufwand für die Trocknung ist mit 5-10 Litern Öl pro Tonne Getreide (Trockenware) erheblich. Bei Körnermais, der zu 100 % getrocknet werden muss, liegt der Energieverbrauch z. T. deutlich höher. 

Ein am ATB entwickeltes Verfahren mit einem neuen Gerätedesign (unten) trocknet Getreide effizient, schonend und gleichmäßig  - und spart bis zu 30 % Energie.

Weitere Informationen

Kontakt: 

Dr. Jochen Mellmann
Dr. Fabian Weigler

Forschungsprogramm "Qualität und Sicherheit von Lebens- und Futtermitteln"

Calendar file

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)