Stoffliche und energetische Nutzung von Biomasse

Foto: ATB

Albrecht-Daniel-Thaer-Förderpreis an Helena Ponstein

4. Juli 2014: Ihre Arbeit zu Energie- und Treibhausgasbilanzen von HTC-Kohle wurde als bester Master-Abschluss ausgezeichnet.

Helena Ponstein wurde heute mit dem Albrecht-Daniel-Thaer-Förderpreis der Humboldt-Universität zu Berlin ausgezeichnet. Ihre als beste Abschlussarbeit gewürdigte Studie zum Thema "Greenhouse gas emissions and primary energy demand of bioenergy from biocoal through hydrothermal carbonization of green waste" hat sie am ATB unter der fachlichen Betreuung von Prof. Dr. Annette Prochnow und Dr. Philipp Grundmann verfasst. 

Die Preisverleihung fand im Rahmen der Akademischen Feier des Albrecht Daniel Thaer-Instituts für Agrar- und Gartenbauwissenschaften in Berlin statt. Helena Ponstein wird sich im Rahmen ihrer Promotion auch künftig mit der Energie- und Treibhausgasbilanzierung und möglichen Kohlenstoffsenken in der Landwirtschaft befassen. Dabei wird sie von Prof. Dr. Annette Prochnow weiter betreut. 

Der Albrecht-Daniel-Thaer-Förderpreis ist der Förderung des wissenschaftlichen Nachwuchses im Bereich der Agrar-, Gartenbau- und Fischereiwissenschaften gewidmet. Der Preis wird seit 1996 für herausragende Studienabschlüsse (Bachelor, Master und Diplom) bzw. Promotionsleistungen von Absolventen der Landwirtschaftlich-Gärtnerischen Fakultät der Humboldt-Universität zu Berlin verliehen.  

 

Calendar file

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)