Stoffliche und energetische Nutzung von Biomasse

Foto: ATB

12. Sep 2023: Book a Scientist - Das Speeddating mit der Wissenschaft

Bei "Book a Scientist" haben Sie die Chance, sich 25 Minuten lang mit einer Expertin oder einem Experten der Leibniz-Gemeinschaft auszutauschen und alles zu fragen, was Sie schon immer zu Ihrem Lieblingsthema wissen wollten.

Die individuellen, 25-minütigen Einzelgespräche finden online statt, das nächste Mal am 12. September 2023 von 10-11.30 Uhr sowie 16-17.30 Uhr.

Nutzen Sie die Gelegenheit, mit den ATB-Wissenschaftlerinnen Dr. Katrin DrastigDr. Agata Olszewska-Widdrat und Aleksandra Atanasova zu sprechen!

Dr. Katrin Drastig: Verbesserung der Wasserproduktivität in landwirtschaftlichen Betrieben

Wie kann der Wassereinsatz in der Landwirtschaft bewertet und verbessert werden?
Wie produktiv und effizient Wasser zum Beispiel aus Niederschlag genutzt werden kann, hängt von regionalen, betriebsbezogenen und wasserrelevanten Parametern ab. Wir entwickeln Methoden zur Modellierung und Berechnung dieser Parameter. Wir erstellen Rahmenwerke, mit denen die Wasserproduktivität bewertet und verbessert werden kann. Finden Sie mehr darüber heraus, wie sich Wasserproduktivität beeinflussen lässt und mit welchen Methoden wir dafür arbeiten.

Das Methodenspektrum der Modellierung und Bewertung umfasst unter anderem Messungen von Wasserhaushaltsgrößen, die Ableitung von Algorithmen, die Berechnung der Wasserproduktivität zur Effizienzsteigerung und die Anwendung des Life Cycle Assessment zur parallelen Ermittlung der Umweltwirkung der Wassernutzung.

Dr. Agata Olszewska-Widdrat (in Englisch): Fermentation, bioengineering, bioprocess optimization

I am a researcher who is interested in utilization of different waste streams, coming from industry sectors and turning them into valuable products. Within the biorefinnery concept, I am trying to combine side stream utilization and formation of new, innovative biomaterials, that can be used in different sectors, such as automotive, food packaging, agriculture, construction, biomedicine, among others.

Aleksandra Atanasova (in Englisch): Assessment of treatments to reduce the occurrence of AMR bacteria in chicken manure

Spreading of antibiotic resistance is one important threat for human health. Microorganisms with resistance deteriorate the effectiveness of antibiotics, which are the first choice in controlling and treating infectious diseases. There are three main ways to transfer antimicrobial resistance. Due to high selection pressure, antibiotic resistance more often develop and spread in hospitals, is transmitted between animals and spread into the environment. This project ENVIRE (https://www.envire-project.de/) focuses on the transfer of antibiotic resistant bacteria from chicken farms to humans through the environment. This study could be very useful for the chicken production industry because the results found in this research could help to reduce the spread of antibiotic resistant bacteria.

 

Buchung: Veranstaltungswebseite

 

Calendar file

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)