Quality and Safety of Food and Feed

Photo: ATB

Project

Title
Leibniz-Innovationshof für nachhaltige Bioökoomie
Acronym
InnoHof
Start
01.07.2021
End
31.12.2026
Coordinating Institute
Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. (ATB)
Partner
Lehr- und Versuchsanstalt für Tierzucht und Tierhaltung e.V.
Technische Universität Berlin
Humboldt-Universität zu Berlin
Freie Universität Berlin
Institut für Gewässerökologie und Binnenfischerei Berlin (IGB)
Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung im Forschungsverbund Berlin e. V.
Universität Rostock
Universität Kassel
Institut für Lebensmittel- und Umweltforschung e.V.
Forschungszentrum Borstel - Leibniz-Zentrum für Medizin und Biowissenschaften
Leibniz-Institut Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen GmbH
Leibniz-Institut für Werkstofforientierte Technologien
Brandenburgische Technische Universität Cottbus-Senftenberg
Leibniz-Institut für ökologische Raumentwicklung
Forschungsinstitut für die Biologie Landwirtschaftlicher Nutztiere
IHP GmbH - Innovations for High Performance Microelectronics/ Leibniz-Institut für innovative Mikroelektronik
Leibniz-Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung (IPK)
Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technologie e.V.
Leibniz-Institut für Gemüse- und Zierpflanzenbau (IGZ) e.V.
Leibniz-Institut für Agrarentwicklung in Transformationsökonomien
Leibniz-Institut für Verbundwerkstoffe GmbH
Deutsches Institut für Ernährungsforschung
Universität Potsdam
Leibniz-Institut für Pflanzenbiochemie
Leibniz-Institut zur Analyse des Biodiversitätswandels
Museum für Naturkunde - Leibniz-Institut für Evolutions- und Biodiversitätsforschung
Potsdam Institut für Klimafolgenforschung (PIK)
Weierstraß Institut für angewandte Analysis und Stochastik
Hochschule für Nachhaltige Entwicklung Eberswalde
Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung e.V. (ZALF)
University of Evora
Leibniz-Institut für Polymerforschung Dresden
Leibniz-Institut für Photonische Technologien
Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung (SGN)
Leibniz-Institut für Analytische Wissenschaften

Summary
At the Leibniz Innovation Farm for Sustainable Bioeconomy, innovative concepts and technologies for a sustainable, circular bioeconomy will be developed and tested in future by combining agriculture with crop cultivation, animal husbandry and research biorefinery with algae cultivation, insect rearing, natural fibre processing, production of biochemicals and residue management with an integrated biogas plant. The innovation farm is being established as a model farm under the project management of the ATB in cooperation with numerous other research institutions, whereby an existing farm (LVAT e.V., Groß Kreutz) is being further diversified, digitalised and expanded to include a research biorefinery. The model farm will offer Leibniz institutions, universities and non-university research institutions an excellent research infrastructure to conduct joint research on inter- and transdisciplinary, cutting-edge topics. Another focus will be on the transfer of technology and knowledge to practical farmers as well as the communication of modern, sustainable agriculture and biomass use to consumers. The implementation of the model farm is supported with investment funds from the state of Brandenburg.

Funding
Ministerium für Wissenschaft, Forschung und Kultur des Landes Brandenburg
Funding framework
Zukunftsinvestitionsfond (ZifoG) des Landes Brandenburg

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)