Quality and Safety of Food and Feed

Photo: ATB

Project

Title
Untersuchungen zur Schnittqualität unterschiedlicher Schneidwerkzeuge zum Fruchtwand-Beschnitt von Kern- und Steinobstkulturen; Fruchtwandschnitt- Ermittlung Boniturschlüssel und Laborprüfstandversuche
Acronym
Fruchtwandschnitt
Start
01.07.2012
End
30.06.2014
Coordinating Institute
Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. (ATB)
Partner
ESM Ennepetaler Schneid- und Mähtechnik GmbH & Co. KG
Fruit - Tec

Summary
Geräteträger zum vollautomatischen Fruchtwand-Beschnitt von Kern- und Steinobstkulturen Konzeption und Entwicklung eines hydraulisch betriebenen Geräteträgers zum Einsatz in Stein- und Kernobstplantagen zur Herstellung von Fruchtwänden, wobei 1.) das Schneidver-fahren durch den Projektpartner ESM, Ennepetal, gerätetechnisch umgesetzt wird, 2.) das sensorbasierte und geschwindigkeitsangepasste Steuerungs- und Antriebskonzept für den exakten Beschnitt inklusive Ausweichfunktionen durch Fruit-Tec, Markdorf, entwickelt wird und 3.) die wissenschaftliche Begleitung, d.h. die im Labormaßstab grundlegende Untersuchung und Optimierung des Schneidprozesses mit Doppelmessern im Vergleich zu einem Bandsägeverfahren und die anschließende praktische Verifizierung des Verfahrens in Obstanlagen durch das ATB, Potsdam, durchgeführt wird. Bearbeiter: M. Geyer, D. Ehlert, W. Langner

Funding
Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi)
Funding agency
Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen "Otto von Guericke" e.V. (AiF)
Grant agreement number
KF2050819LK2
Funding framework
Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand (ZIM)

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)