Precision farming in crop and livestock production

Photo: ATB

Project

Title
Entwicklung und Anwendung von Enzympräparaten der zweiten Generation für den Einsatz in der Biogasanlage; Parametrisierung und Bewertung der Enzymapplikation im Labor- und Pilotmaßstab
Acronym
Enzymbewertung
Start
01.08.2015
End
31.08.2017
Partner
BIOPRACT GmbH

Summary
In der Biogasproduktion gewinnt das rheologische Verhalten in den Fermentoren an Bedeutung. Die Rühr- und Pumpfähigkeit, die Bildung von Schichten sind bekannte Probleme. Neu ist die Betrachtung von Prozessstörungen, die aufgrund der Ausbildung von Konzentrations-, Temperatur- und ph-Gradienten sowie Stoffübergängen entstehen. Die Entwicklung von Enzympräparaten, die auf molekularer Ebene dort angreifen, wo die Fließfähigkeit der Suspensionen auf mikros- und makroskopischer Ebene beeinflusst wird, ist Gegenstand des Projektes. Es wird die methodische Basis eines viskositätsbasierten Screenings geschaffen und eingesetzt. Es werden Enzyme für die Untersuchungen untersucht und gewonnen. Die Entwicklung und Praxiserprobung erfolgt durch die Partner.

Funding
Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi)
Funding agency
Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen "Otto von Guericke" e.V. (AiF)
Grant agreement number
ZF4001901KW5
Funding framework
Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand

Cookies

We use cookies. Some are required to offer you the best possible content and functions while others help us to anonymously analyze access to our website. (Matomo) Privacy policy

Required required

Necessary cookies are absolutely essential for the proper functioning of the website. This category only includes cookies that ensure basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Cookie Duration Description
PHPSESSID Session Stores your current session with reference to PHP applications, ensuring that all features of the site can be displayed properly. The cookie is deleted when the browser is closed.
bakery 24 hours Stores your cookie preferences.
fe_typo_user Session Is used to identify a session ID when logging into the TYPO3 frontend.
__Secure-typo3nonce_xxx Session Security-related. For internal use by TYPO3.
Analytics

With cookies in this category, we learn from visitors' behavior on our website and can make relevant information even more accessible.

Cookie Duration Description
_pk_id.xxx 13 months Matomo - User ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which user is being tracked)
_pk_ses.xxx 30 minutes Matomo - Session ID (for anonymous statistical analysis of visitor traffic; determines which session is being tracked)