Dr.-Ing. Werner Berg
Department: Technology Assessment
Mitarbeit in Forschungsprogrammen
Projekte
- Freie Lüftung – Ermittlung von Emissionen klimarelevanter Gase aus frei gelüfteten Milchviehställen. Rinder, die Hauptemittenten des Gases Methan im Bereich der Landwirtschaft, werden in frei gelüfteten Gebäuden (natürliche Lüftung) gehalten. Trotz z…
- INNO Mil-CH4 – Innovationspotenziale für Emissionsminderungen von Treibhausgasen in der Wertschöpfungskette Milch - Teilprojekt 1 Das Vorhaben soll zu einem besseren Verständnis der produktbezogenen Treibhausgasemissionen der Milchproduktion beitrage…
- Fremdkörperhandling bei der Förderung hochviskoser Suspensionen; Untersuchungen zu Strömungsverlusten und Wirkungsgraden von Prototypen und neuen Verfahren betriebssicherer Pump- und Abscheidetechnik für hochviskose, fremdkörperbelastete Suspensionen…
- Entwicklung einer effizienten umweltgerechten Technologie zur Reduzierung von Emissionen bei der Lagerung von biologischen Nährlösungen.
- Ermittlung von Emissionen aus der Lagerung von Wirtschaftsdüngern.
- Ermittlung der Energieeffizienz in der Tierhaltung auf der Grundlage von Energiebilanzen.
- Einfluss verschiedener Abdeckmaterialien auf die Ammoniak- und Methanemissionen von Gülle bei der Lagerung.
Veröffentlichungen
- Rossi, G.; Ojha, S.; Berg, W.; Herppich, W.; Schlüter, O. (2024): Estimating the dynamics of greenhouse gas emission during black soldier fly larvae growth under controlled environmental conditions. Journal of Cleaner Production. : p. 143226. Online: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.143226
- Menardo, S.; Berg, W.; Grüneberg, H.; Jakob, M. (2021): Can Green Plants Mitigate Ammonia Concentration in Piglet Barns?. Atmosphere. (9): p. 1150. Online: https://doi.org/10.3390/atmos12091150
- Maysami, M.; Berg, W. (2021): Comparison of energy intensity of different food materials and their energy content. Food Research. (1): p. 168-174. Online: https://doi.org/10.26656/fr.2017.5(S1).043
- Berg, W.; Salamat, R.; Scaar, H.; Mellmann, J. (2021): Investigation of nitrogen loss during laboratory scale fixed-bed drying of digestate. Waste Management. (15 June 2021): p. 26-34. Online: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2021.05.003
- Menardo, S.; Lanza, G.; Berg, W. (2021): The Effect of Diet and Farm Management on N2O Emissions from Dairy Farms Estimated from Farm Data. Agriculture. (7): p. 654. Online: https://doi.org/10.3390/agriculture11070654
- Salamat, R.; Scaar, H.; Weigler, F.; Berg, W.; Mellmann, J. (2020): Drying of biogas digestate: A review with a focus on available drying techniques, drying kinetics, and gaseous emission behavior. Drying Technology. : p. 0. Online: https://doi.org/10.1080/07373937.2020.1781879
- Engelke, S.; Das, G.; Derno, M.; Tuchscherer, A.; Wimmers, K.; Rychlik, M.; Kienberger, H.; Berg, W.; Kuhla, B.; Metges, C. (2018): Methane prediction based on individual or groups of milk fatty acids for dairy cows fed rations with or without linseed. Journal of Dairy Science. : p. 0. Online: https://doi.org/10.3168/jds.2018-14911
- Engelke, S.; Das, G.; Derno, M.; Tuchscherer, A.; Berg, W.; Kuhla, B.; Metges, C. (2018): Milk fatty acids estimated by mid-infrared spectroscopy and milk yield can predict methane emissions in dairy cows. Agronomy for Sustainable Development. (27): p. 1-9. Online: https://doi.org/10.1007/s13593-018-0502-x
- Schüler, M.; Paulsen, H.; Berg, W.; Prochnow, A. (2018): Accounting for inter-annual variability of farm activity data for calculation of greenhouse gas emissions in dairy farming. The International Journal of Life Cycle Assessment. (1): p. 41-54. Online: http://dx.doi.org/10.1007/s11367-017-1307-x
- Wolf, P.; Groen, E.; Berg, W.; Prochnow, A.; Bokkers, E.; Heijungs, R.; de Boer, I. (2017): Assessing greenhouse gas emissions of milk production: which parameters are essential?. The International Journal of Life Cycle Assessment. (March): p. 441-455. Online: http://dx.doi.org/10.1007/s11367-016-1165-y